Lietuvos Angusų Asociacijos metmenys Sertifikuotai Lietuviškai Angus jautienai

Lietuvos Angusų Asociaciją siekia, kad vartotojas gautų kokybišką mėsą, išaugintą atrinktuose ūkiuose, naudojančiuose patikrintas ir gamtą tausojančias auginimo technologijas, paruoštą sertifikuotose ir atrinktose perdirbimo įmonėse. Todėl Sertifikuota Lietuviška Angus Jautiena gali vadintis tik Angus jautiena, atitinkanti reikalavimus:

  • Ūkiui / bandai
  • Auginimui
  • Mėsos kokybei

 

Reikalavimai ūkiui / bandai

Sertifikuota Lietuviška Angus jautiena gali vadintis tik grynakraujo Angus galvijo mėsa, išauginta sertifikuotuose ūkiuose. Ūkiai, kuriuose auginami jaučiai, pastoviai kontroliuojami auginimo sveikatingumo, pašarų kokybės, gyvūnų gėrovės ir kitais klausimais. Ūkius vertinantys ir kontroliuojantys asmenys yra aprobuoti Lietuvos Angusų Asociacijos.

 

Reikalavimai auginimui

Sertifikuoti gali būti tik sveiki Angus galvijai, išauginti:

  • Be antibijotikų
  • Be GMO
  • Šeriant patvirtintais pašarais*

*Pašarai yra vienas iš svarbiausių faktorių kokybiškos mėsos auginime ir įtakoja mėsos skonines savybes, Asociacijos rekomenduojamuose ir patvirtintuose pašaruose ir šėrimo schemose nenaudojama: soja ir sojos rupiniai (dėl GMO rizikos), rapsai ir rapsų išspaudos (dėl skoninių savybių rizikos), karbamidas, amoniakas, augimo hormonai ir juos atitinkančios medžiagos. Rekomendacijos pastoviai atnaujinamos, atsižvelgiant į asociacijos narių atliekamus tyrimus ir vartotojų bei vertintojų pastabas.

 

Reikalavimai mėsos kokybei ir kategorijos

Sertifikuota Lietuviška Angus jautiena gali vadintis tik aukščiausius kokybinius reikalavimus atitinkanti jautiena. Angus jautienos kokybei nustatyti vertinamas galvijo amžius, svoris, marmuringumas, spalva ir kiti faktoriai. Visa sertifikuota Angus jautiena turi pasižymėti Angus veislei būdingu marmuringumu, mėsa po pjūvio turi skaisčiai rausva, kaip būdinga jautienai, mėsoje neturi būti kraujosruvų ar tamsių dėmių. Marmuringumo, ir spalvų aprašymai naudojami pagal JMGA (Japan Meat Grading Association) standartą:

Kategorijų reikalavimai pateikiami žemiau:

 

Prime (E) kategorija

Į šią kategoriją papuola tik aukščiausios kokybės jautiena: idealaus pH, didelio marmuringumo, minkšta ir tirpstanti burnoje. Reikalavimai:

Buliukai: 14-16 mėnesių amžiaus, kastratai ir telyčaitės 14-26 mėn amžiaus. Skerdenos kategorija min R3, pH<=5.6, BMS>=5, spalva 1-5.

 

Choice (A) kategorija

Jautiena, kurią vadiname Angus ir galime vartoti kasdien. Marmuringa, su šviesiu riebaliuku, minkšta ir lengvai paruošiama. Reikalvimai:

Buliukai: 14-18 mėnesių amžiaus, kastratai ir telyčaitės 14-28 mėn amžiaus. Skerdenos kategorija min R3, pH<=5.7, BMS>=3, spalva 1-5.

 

Select (B) kategorija

Ekonominės klasės jautiena, tinkama gaminimui namuose, tačiau neatitinkanti vieno ar daugiau E ir A kategorijos reikalavimų:

Buliukai: 14-20 mėnesių amžiaus, kastratai ir telyčaitės 14-36 mėn amžiaus. Skerdenos kategorija min O3, pH<=5.8, BMS>=2, spalva 1-6.