1884 metais Beragių galvijų asociacija Škotijoje išleido pirmąją kilmės knygą „POLLED ABERDEEN OR ANGUS CATTLE“. Taip beragis juodos spalvos jautis Old Jock, 1844 metais laimėjęs Highland Society pirmos vietos prizą ir parduotas už šimtą ginėjų, buvo paskelbtas pirmuoju kilmingu Aberdeen Angus jaučiu ir pradėjo Aberdeen Angus veislės istoriją. Šiandien Aberdeen Angus – viena labiausiai paplitusių veislių pasaulyje ir yra puikiai žinoma visiems, ieškantiems kokybiškos jautienos.

Veislės įpatumai – beragiai, juodos ir/arba rudos spalvos mėsiniai galvijai. Pasižymi atsparumu klimatinėms sąlygoms ir nėra išrankūs pašarui. Lengvas veršiavimasis. Marmuringa mėsa.

Senose knygose Angus galvijai aprašomi kaip nedideli, suaugusios karvės sveria apie 550kg, jaučiai – apie 850kg. Tačiau tobulėjant auginimo technologijoms ir kintant vartotojų poreikiams, šiandien nėra keista matyti atskiras Angus galvijų linijas, kurių vidutinė karvė sveria 750-800kg, o jaučių svoris viršija vieną toną. Dydžiu ypač pasižymi „amerikietiško stiliaus“ Aberdeen Angus, kurių veislinis jautis dažnai sveria 1200kg ir daugiau. Karvės gerai konvertuoja vidutinės kokybės pašarą į pieną, kad suteikia gerą augimo startą veršiukams. Be papildomo šėrimo grūdais ganyklose – atjunkomi 210 dienų jautukai sveria virš 300kg, o ganyklose papildomai patiekiant traiškytų grūdų veršeliams – atjunkomų jautukų svoris gali siekti ir 350-380kg.

Lietuvoje Angus veislės galvijai sparčiai pradėjo populiarėti pastarąjį dešimtmetį, kai į žemės ūkį pasuko ūkininkai, nepasitenkinantys vidutiniškais rezultatais ir norintys išauginti išskirtinės kokybės jautieną. Prie aktyvių augintojų grupės prisijungus perdirbėjams, restoranų sąvininkams ir gurmaniškiems vartotojams susikūrė Lietuvos Angusų Asociacija. Šiandien mūsų tikslas – kad Angusų mėsa savo skoniu ir parametrais nenusileistų geriausiai importinei mėsai. Rytoj – kad pavadinimas Lithuanian Angus būtų žinomas ir vertinimas už Lietuvos ribų.

Angusų veislės privalumai:

  • Lengvas veršiavimasis
  • Ankstyvas kergimas (telyčia pirmą kartą veršiuojasi 24 mėnesių)
  • Marmuringa mėsa, skirta premijiniam segmentui
  • Motininė banda nereikli pašarui ir atspari gamtinėms sąlygoms (galimas laikymo lauke ištisus metus variantas)